Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - Októberben lesz döntés a 2015-ös futamok formátumáról

 

Októberben lesz döntés a 2015-ös futamok formátumáról

 

A 2015-ös rali világbajnokság futamainak formátuma a rali világbajnokság bizottságának jövő havi soron kívüli gyűlése és a Motorsport Világtanács azt követő elektronikus szavazása alapján fog véglegesítésre kerülni.

Az ellentmondásosan megítélt Power Stage változtatásokat a Motorsport Világtanács ratifikálhatta volna a szeptember eleji pekingi ülésen, de az FIA szabályalkotó testülete a rali bizottság névtelen jóváhagyásának ellenére elutasította az előterjesztést egy ugyancsak névtelen szavazás során.

A Motorsport Világtanács felülvizsgálatot kért az előterjesztésre, mely az időkülönbségek utolsó gyorsasági szakasz előtti csökkentésével nagyobb esélyt teremtett volna a végső szakaszon a versenyzők között történő pozíciócserére.

A rali bizottság a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökének, Jean Todtnak a vezetésével október 16-án Genfben fog találkozót tartani, a Motorsport Világtanács ezt követően várhatóan gyors döntést fog hozni.

Az FIA rali igazgatója, Jarmo Mahonen a következőket nyilatkozta: „Fontos volt, hogy a rali bizottság minél hamarabb összeüljön, hogy legyen lehetőségünk a jövőre vonatkozó előterjesztéseket ismételten megvitatni. A gyűlés után a lehető leggyorsabban meg fog történni a Motorsport Világtanács elektronikus szavazása.”

A WRC Promoter meggyőződése, hogy a radikális formátumváltozással kapcsolatban lesz előrelépés. „Hiszem, hogy ez a megfelelő út a rali világbajnokság számára, hogy előrelépjen és teljesítse az emberek elérésével kapcsolatos célkitűzést. Nincs arra jel, hogy ne lehetnénk optimisták” – mondta el a cég vezetője, Oliver Ciesla.

 

Andrew

 

2014. szeptember 30.