Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - Bajnokság az R-GT autóknak

 

Bajnokság az R-GT autóknak

Az R-GT autók 2015-től külön bajnokságban vehetnek részt, melybe világbajnoki és Európa-bajnoki futamok fognak beletartozni.

Az ötfordulós sorozaton – ami a Monte-Carlo Rallye-t, az Ypres Rally-t, a Deutschland Rallye-t, a Rallye du Valais-t és a Korzika Rally-t foglalja magában – minden, az FIA technikai passportjával rendelkező R-GT autó részt vehet.

Az R-GT autók nem régóta vehetnek részt az FIA szabályok szerint zajló raliversenyeken. Világbajnoki futamon Marc Duez állt rajthoz először egy 996 GT3 RS-sel a 2014-es Monte-Carlo Rallye-n, Jani Ylipahkala a Finn Rally-n, Richard Tuthill pedig a Deutschland Rallye-n indult egy-egy 997 GT3-mal. A Francia Rallye-n a Tuthill-féle kocsi volánja mögé Francois Delecour fog beülni, aki egy márkatárssal, Romain Dumas-val is meg kell, hogy küzdjön.

„Egy ideje szorosan együttműködünk a technikai bizottságunkkal, hogy lássuk, hogyan tudjuk belevenni ezt a kategóriát a rali piramisunkba” – nyilatkozta Jarmo Mahonen, az FIA rali igazgatója. „Ezt elérve egy remek hír minden ralirajongó számára, hogy várhatja is, hogy lássa ezeket a kocsikat a rali világ gyorsasági szakaszain. Minden R-GT autó egyedi, emiatt ennek megfelelően kell kezelni, úgyhogy mindig lesz folyamatban lévő munka, de nagyon jó az együttműködésünk néhány műhellyel, akik a passportokat illetően segítettek a legjobb utat felállítani. Az R-GT kupa létrehozása egy természetes előrelépés, és nagyon reméljük, hogy több autót látunk a jövőben versenyezni. Természetesen azon reakciók szerint, amiket eddig láttunk, a rajongók szeretik ezeknek az ikonikus autóknak a látványát és a hangját.”

Mindeközben az FIA engedményt adott Richard Tuthillék csapatának, így Francois Delecour már 39 milliméteres levegőszűkítőjű Porschével rajtolhat el a Francia Rallye-n. Ezt megelőzően 36 milliméteres egység korlátozta a 3,8 literes boxermotorba beáramló levegő mennyiségét. Az erőforrás a módosítással nagyjából 25 lóerővel tud többet, teljesítménye körülbelül 350 lóerő.

 

Andrew

 

2014. október 1.