Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - A WRC bizottság további ötletekről tárgyal

 

A WRC bizottság további ötletekről tárgyal

Az FIA rali bizottsága csütörtökön tartja soron következő ülését, mely során több, a sorozat jövő évi versenyeinek lebonyolításával kapcsolatos szabálymódosításról fognak tárgyalni.

A szétlövéses terveken túl a bizottság tagjai a hosszabb gyorsasági szakaszokról, kevesebb szervizlehetőségről és mindössze egyfajta vasárnapi gyorsasági szakasz programba állításáról fognak megbeszéléseket folytatni. A vasárnapi szakaszt kétszer teljesítené a mezőny, másodszorra az eddig megszokott Power Stage-ként, élő televíziós közvetítéssel.

A napi bónuszpontos ötlet rendszerének kidolgozása is megvitatásra kerül. Eszerint a verseny első és második napján a leggyorsabb hét, a harmadikon a legjobb öt egység szerezhetne plusz pontokat. A szisztémát, melyet a regionális sorozatokban alkalmaznak már, a WRC 2-es és WRC 3-as kiírásban is bevezetnék, az a Rally 2 szabály szerint a versenybe visszaállókra is érvényes lenne. A futam végén ugyanakkor csak azokat a párosokat értékelnék, akik a teljes versenytávot teljesítették, így csak ők szerezhetnének „hagyományos” pontokat. A bónuszpontokra ugyanakkor a Rally 2 alapján futó kettősök is jogosultak lennének. Ennek alapján a kihagyott szakaszokra nem járna büntetés a továbbiakban.

A korábbi, de még nem jóváhagyott előterjesztések szerint az élmezőny az első és a második napon a világbajnoki pontverseny szerint, míg a futam befejező napján fordított sorrendben rajtolna, a gyorsasági szakaszok teljesítése során pedig mindenféle kommunikáció tiltott lenne a versenyzőpáros és a csapatok között.

Napirendi pont lesz az RRC autók turbószűkítő átmérőjének csökkentése, ami a jelenlegi 30 helyett 29 milliméteres lenne a továbbiakban. Erre a módosításra azért kerülne sor, hogy az R5-ös versenygépek nagyobb szerepet kaphassanak a WRC 2-es és a regionális bajnokságokban.

A WRC Promoter mindeközben megerősítette, hogy a komplex, de nagy vitákat kiváltó szétlövéses Power Stage tervezet továbbra is az a formátum, amit követni szeretnének.

 

Andrew

 

2014. október 14.