Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - Semmi sem dőlt még a rajtsorrenddel kapcsolatban

 

Semmi sem dőlt még a rajtsorrenddel kapcsolatban


A Nemzetközi Automobil Szövetség Motorsport Világtanácsa megvétózhatja a rali világbajnokság bizottságának rajtolási sorrenddel kapcsolatos előterjesztését.

A WRC Promoter elvetette a rali világbajnokság formátumának radikális átalakítási terveit, miután nem tudták az FIA-t megnyerni az ötletükhöz. Az együtt kigondolt rajtsorrenddel kapcsolatos változtatási javaslat azonban napirenden maradt, mely szerint a 2015-ös világbajnoki futamok első két napján a párosok a világbajnoki pontverseny állása szerint indulnának útjukra. A versenyzők csupán az utolsó napon futnának fordított rajtsorrendben, az élmezőny csak ekkor tudna a legkedvezőbb körülmények között hajtani. Jelenleg csak az első nap rajtoltatása zajlik a világbajnoki állás szerint, a második és harmadik napon már a futam addigi eredményei szerint fordított sorrendben indulnak a WRC-s párosok.

Az immár kétszeres világbajnok Sebastien Ogier hevesen tiltakozik a javasolt módosítások ellen, mivel aszerint a pontverseny vezetője a verseny nagy részében a legrosszabb körülmények között kell, hogy fusson. Más versenyzők ugyanakkor széles körben támogatják a törekvéseket.

A Hyundai pilótája, Thierry Neuville a tervek mellett áll, de azt is elárulta, nem lepődne meg, ha elutasítanák azokat. „Hallottam, hogy a bizottság egyetértett, de a Motorsport Világtanácshoz kerül most az ügy” – mondta el a belga. „Kicsit félek beszélni erről. Változhat még, talán túl korai erről beszélni, amíg nem írtak le semmit. Számomra jó dolog lenne a változás, nagyon nehézzé tenné az elsőként történő rajtolást és a győzelmet olyan helyeken, mint amilyen Mexikó.”

Ogier arról beszélt, torkig van a rajtsorrenddel kapcsolatos tárgyalásokkal. „Beszéltem már erről, és nem akarok végigmenni rajta újból. Természetesen nem támogatom, ez nem egy sportszabály. Pillanatnyilag a jelenre koncentrálok, meglátjuk, mit hoz a jövő.”

A 2015-ös rajtsorrenddel kapcsolatos végső döntést a Motorsport Világtanács fogja kimondani a december 3-i katari ülésén.

 

Andrew

 

2014. november 5.