Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - Betiltanák a részidők megadását

 

Betiltanák a részidők megadását

Az FIA keresi annak útját, hogy hogyan tehetné megjósolhatatlanabbá a futamokat, így betiltaná, hogy a párosok a szakaszokon megkapják saját és vetélytársaik részidőit. A témával már hónapok óta foglalkoznak, de szeptemberi ülésén a Motorsport Világtanács nem hagyta jóvá a javaslatot.

A csapatok jelenleg szöveges üzenetek útján megadják versenyzőiknek a részidőket a szakaszok teljesítése során, így segítve őket a riválisaikkal szembeni különbségek menedzselésében. Az FIA rali igazgatója, Jarmo Mahonen úgy véli, ez káros hatással van a rali világbajnokság látványosságára és kemény büntetést akar a dologgal kapcsolatban.

„Amit el akarunk érni, hogy ne tudják annyira kontrollálni a versenyzőiket” – mondta Mahonen. „Amikor az élversenyzők nagy előnyre tesznek szert, elkezdenek cirkálni, kontrollálják a különbséget, ami elviszi az érdeklődést. Természetesen nem tudjuk ezt szászázalékosan biztosítani, de a következmények elég elrettentőek lennének. Ha valakit rajtakapnánk, kizárásra kerülne a bajnokságból. A gyártók nem kockáztatnának.”

A Citroen pilótája, Kris Meeke viszont azzal érvel, hogy a részidőket tudva a versenyzők akciódúsabbá is tehetik a versengést. „Az emberek drámát csinálnak a részidőkből, de azok szorosabbá is tehetik a csatákat” – mondta a brit. „Csak a részidők negatív oldaláról beszélnek. A pozitív az, hogy egy kicsit jobban ösztökélnek, ha csak kicsit vagy lemaradva. Szorosan tarthatják a csatát. A negatív oldal az, hogy ezt használod a harminc másodperces előnyöd megvédésére vasárnap, de a pozitív, hogy az előny egy perc is lehetne nélkülük.”

A Volkswagen csapatának igazgatója, Jost Capito a tiltás ellenőrzésével kapcsolatban fejtette ki aggályát. „Ez mindenki számára ugyanolyan, úgyhogy oké. De mindenki tudja, hogy nem lehet megállítni ezt. Lehetetlen ellenőrizni, mi van akkor, ha Thierry Neuville-nek valaki a csapatunkból mutat egy részidőt? Neuville lenne büntetve? Kontrollálhatatlan ez, és éppen ezért úgy gondoljuk, hülyeség.”

 

Andrew

 

2014. november 26.