Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - Betiltották a részidők továbbítását a versenyzők felé

 

Betiltották a részidők továbbítását a versenyzők felé

A rali világbajnokság résztvevői a 2015-ös szezontól kezdődően nem kaphatnak tájékoztatást a részidőkről a gyorsasági szakaszok teljesítése közben.

„A versenyzés elősegítése érdekében 2015-től a teljesítményre vonatkozó, a biztonsággal nem kapcsolatos adatok vagy információk közlése a versenyben álló autó felé vagy onnan tiltottak a gyorsasági szakaszokon” – áll az FIA közleményében.

A Motorsport Világtanács testülete a december 3-án tartott dohai ülésen szavazott a tiltás mellett és helyezett kilátásba komoly büntetéseket a szabályok megszegőivel szemben. A büntetés akár a bajnokságból történő kizárás is lehet.

A részidők a bajnokság eredményszolgáltató rendszerén, illetve a wrc.com-on keresztül elérhetőek. A csapatok ezeket az információkat szöveges üzenet formájában továbbították, amik a navigátor előtt egy kijelzőn jelentek meg. A versenyzők ezeknek az adatoknak a segítségével kezelték a riválisaikhoz képesti különbségeket, ez segített nekik abban, hogy eldöntsék, keményebben kell nyomniuk, hogy befogják az előttük álló párost, vagy hogy a mögöttük lévőkkel szembeni stabil különbség megőrzésére törekedjenek tempójukkal.

A tiltásnak az a célja, hogy a csapatok kevésbé kontrollálhassák versenyzőiket, így növelve a versenyek megjósolhatatlanságát. A dolog egyben azt is jelenti, hogy egy külsős fél sem küldhet ilyen jellegű információkat a versenyzőknek, de az sem lehetséges, hogy egy csapattag egy táblán mutat információkat az út szélén állva, mint ahogyan az az elektronikus adatátvitel megjelenése előtt volt szokás. A versenyzők arról sem kaphatnak információt a szakaszokon, ha egy riválisuk kiesett vagy időt vesztett.

Biztonsági információk, beleértve azt, hogy a szakasz egy baleset miatt megszakításra került, továbbra is közlésre kerülhetnek. A részidők a csapatok és a rajongók számára ezt követően is rendelkezésre állnak.

 

Andrew

 

2014. december 5.