Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - 2014-es szabályváltoztatási javaslatok

 

2014-es szabályváltoztatási javaslatok

 

A Brit Rally előtt a rali világbajnokságon jelen lévő gyártók és a sorozat promótere a szabályváltoztatásokra vonatkozóan több előterjesztésben is megállapodott, melyeket a Motorsport Világtanács a december első hetében tartandó ülésén hagyhat jóvá.

 

Előterjesztések:

- A ralisport minden kategóriáját átnevezik annak megfelelően, hogy a legerősebb és legversenyképesebb autók képviseljék a legkisebb sorszámmal ellátott kategóriát, míg a legkisebbek a legnagyobb sorszámút. Ez megfelel az autósport más ágaiban szokásos jelöléseknek (mint például: F1, GP2, GP3)

- A gyártóknak a továbbiakban nem kell megnevezniük egy állandó versenyzőt a teljes szezonra.

- A rajtceremóniára mindig a futam hetének csütörtökén kerül sor, a verseny érdemi része pénteken kezdődik.

- A versenyek utolsó gyorsasági szakaszát mindig vasárnap, helyi idő szerint dél körül rendezik.

- Minden esetben a Power Stage lesz az utolsó szakasz.

- Megszűnik a 3-as prioritású (WRC 2-es és WRC 3-as) versenyzők állandó rajtszáma, az egyes futamokon a bajnoki pontverseny állásának megfelelően alakul a rajtszámozás.

- Azért, hogy megakadályozzák a rajtsorrendet befolyásoló taktikázásokat, az 1-es és 2-es prioritással rendelkező versenyzők a bajnoki pontverseny állásának megfelelően kezdik a versenyt, a második és harmadik nap sorrendje pedig az előző nap utolsó hagyományos szakasza utáni állás fordítottja lesz.

- A kihagyott szakaszok büntetése azoknak a versenyzőknek, akik a rally 2 szabály szerint visszaállnak a versenybe, a jelenlegi öt helyett hét perc lesz.

- A továbbiakban nem kerül megrendezésre a murvás versenyeken a kvalifikációs szakasz.

- A támogató bajnokságok résztvevői kétperces időközökkel rajtolnak, a 3-as prioritással rendelkező versenyzőknek lehetőségük lesz a futam előtt privát tesztre.


Az FIA rali bizottsága fax-on keresztül szavazást tartott a tizennégy tagja között a rajtsorrend ilyetén módon történő megváltoztatásáról, hiszen az eredeti terv az volt, hogy az első és második napon a bajnokság sorrendjében, az utolsón pedig annak fordítottja szerint induljanak a párosok. Úgy hírlik azonban, hogy ezt a bizottságban kisebbségben lévő gyártók ellenezték, emiatt került kidolgozásra egy újabb verzió.

A gyártói csapatok világbajnokságra történő nevezését mindeközben előrébb hozták december 14-ére, ami így összhangba került a szezonnyitó Monte-Carlo Rallye december 13-i nevezési zárlatával. A hírek szerint a világbajnoki mezőnyt 1992-ig tizenötször vendégül látó Elefántcsontpart kérvényezte, hogy 2014-ben Brazília mellett az afrikai országban is rendezhessenek világbajnoki kandidáló versenyt.

 

Andrew

 

2013. december 3.