Get Adobe Flash player

Raliversenyek biztonsága - Akciólista a raliversenyek biztonságáról

 

Akciólista a raliversenyek biztonságáról

A Nemzetközi Automobil Szövetség az utóbbi időben történt balesetekre reagálva akciólistát hoz létre a raliversenyek biztonságával kapcsolatban, valamint felállít egy szakértői gárdát is.

A spanyolországi La Coruna Rally-n nemrégiben hét ember halt meg, amikor egy autó elhagyta az utat, de Ausztráliában és Észtországban is voltak halálos áldozatai raliversenyeknek. A francia pilóta, Eric Comte ugyancsak a közelmúltban hunyt el, amikor balesetet szenvedett Citroen Xsara WRC-jével a Mont Blanc Rally-n.

Az esetek arra sarkallták az FIA elnökét, Jean Todtot, hogy rendkívüli megbeszélést hívjon össze. Erre szeptember 9-én került sor Genfben, az eseményen részt vettek az FIA tisztségviselői, a közúti közlekedés megbízottja, Ari Vatanen, a rali világbajnokság bizottságának elnöke, Carlos Barbosa, a rali világbajnokság menedzsere, Michele Mouton és a spanyol szövetség vezetője, Carlos Gracia Fuertes is.

Az FIA közleménye szerint a résztvevők egyetértettek, hogy az akciólistának a következő pontokra kell fókuszálnia:

1. Meg kell erősíteni minden, a raliversenyek rendezéséért felelős szerv felelősségét az FIA irányelveinek alap keretprogramján kívül futó raliversenyek magasabb veszélye miatt a nézői és a járműbiztonság terén is.

2. A nemzeti sporthatóságokkal (ASN-ek) és a raliversenyek szervezőivel együtt olyan intézkedéseket kell bevezetni, melyek oktatási programként szolgálva hatással vannak a nézői biztonságra és segítenek javítani azt.

3. Dedikált FIA szakértői gárda létrehozása, mely a nemzeti sporthatóságok és a versenyszervezők rendelkezésére áll és támogatja őket az elfogadott biztonsági irányelvek gyakorlatban történő alkalmazásában.

Az akciólista célja az, hogy pozitív hatással legyen szerte a világon a raliversenyek biztonságára a helyi eseményektől kezdve a sportág csúcsáig, a rali világbajnokság szintjéig.

Ugyan a legtöbb, az FIA-t beavatkozásra sarkalló baleset nemzeti eseményeken történt idén, a rali világbajnokságon is aggály a nézői biztonság, a hyundai-os Hayden Paddonnal Argentínában történt eset során hat rajongó sérült meg például.

 

Andrew

 

2015. szeptember 17.