Get Adobe Flash player

Hírek: WRC Promoter - David Richards: Ez nem egy rakétatudomány

 

David Richards: Ez nem egy rakétatudomány

 

David Richards azt állítja, eljött az idő a rali világbajnokság számára, hogy a televízióval szemben az internetes befektetést részesítse előnyben abból a célból, hogy továbbléphessen a sorozat.

A Prodrive vezetője a brit Motorsport News újságnak beszélt arról, hogy a rali világbajnokság promótere megpróbálja teljesen felesleges erőfeszítéseket tesz, hogy el tudja eladni a világbajnokság közvetítési jogait, amit a brit üzletember 2000 és 2007 között sikeresen tudott véghezvinni ebben a szerepkörben.

Richards azt állítja, egy sokkal inkább internetbázisú megközelítés lenne létfontosságú ahhoz, hogy a rali világbajnokság előreléphessen.

„A stratégia, amit kész voltam végrehajtani tíz évvel ezelőtt, az internet felé vezetett” – nyilatkozta Richards. „A konvenció azt mondja egy promóternek, hogy legyártasz egy televíziós show-t, ami a TV-s minőségi feltételeket nézve nagyon drága. Megpróbálod ezt a jogdíjakkal támogatni, ami a világ különféle televíziós állomásaitól származik. Ezek a jogdíjak folyamatosan csökkennek, és a végeredmény az, hogy eljutsz odáig, kevés ember nézi, ami kisebb kereskedelmi értéket jelent, értéktelenné téve a promóter, a csapatok és a rendezők számára is. Mindenki sérül.

Ha viszont egy másik utat jársz be, és arra törekszel, hogy a domináns autósport szakág legyél az interneten, minden, amit tenned kell, hogy ezeket a nézőket áthozd – ami néha egymillió embert is jelenthet futamonként – azokhoz, akik az interneten nézik ezt.

Ekkor emberek tízmilliói lesznek, akik interneten nézik és értéket adnak, kereskedelmi forgalomba hozod tehát. Aztán ingyenes beszámolókat csinálsz, a nemzeti érdeklődésre fókuszáló kétperces klippeket: Sebastien Ogier-t a francia csatornákra, a németek pedig a Volkswagent adnák.”

Richard hozzátette, a gyártók is hibásak a televíziós rögeszméért.

„A sportágat vakon viszik egy úton. A világ megváltozott, úgyhogy meg kell változtatni a gondolkodásunkat is. A rali világbajnoki fordulók utolsó napjának változtatásairól folytatott megbeszélések nem szükségesek. Az emberek még mindig arra figyelnek, hogy megpróbálják a televíziónézőket elcsábítani, ami talán lehetetlen is. Miért nem megyünk vissza a gyökerekhez? Tegyük megfelelővé a terméket, és próbáljunk meg egy másik utat.

A gyártókat is okolni lehet, hogy a televíziót nyomják. Nagyon szűklátókörűek, mivel a főnökeik a televízióban akarják ezt látni, de attól tartok, ez irreális. Néha azt kell mondani, hogy meg kell mondani: ’Ez teljesen felesleges erőfeszítés. Mik az alternatívák?’ Aztán bátornak kell lenned abban.”

 

A lebonyolítás változásait védve

Richards a rali világbajnoki futamok itinerében előre látható változásokat is védte.

„Az emberek azt mondják: ’Mindent elvesztettünk, mivel megváltozott a versenyek formátuma és a ralik egy kör mentén zajlanak egy központosított szervizzel, ami nem az, mint ami volt, sokkal jobb volt az, amikor egy országot körbejárt’. Csodálkozom, hogy ez miért maradhatott így?” – mondta Richards.

„Ez egy fejlődési folyamat volt, az embereknek meg kell érteniük, hogy két okból követtük az utat, az egyik ezek közül a biztonság volt. Az emberek könnyen elfelejtik azokat a napokat, amikor a ralisport csaknem tönkrement és a kormányzatok illegálisnak minősítették, mert nem tudtuk az embereket, a tömeget és a biztonságot kezelni. Ezt konszolidálni kellett, hogy biztosak legyünk benne, elég pályabírónk van, akik a biztonságot garantálják.

A másik ok az volt, hogy a média rendezett alapon tudja lefednie az eseményeket. Nem tudtuk a médiát áramoltatni, mivel szakértő térképolvasónak kell lenned, hogy átjuss a vidéken és kitaláld, mi a pokol is folyik. Azóta megoldottuk a biztonságot és a médiaoldalt is, a valaha volt legjobb kommunikációval rendelkezünk, úgyhogy egy egyenes irányú utat is járhatnánk és csinálhatnánk a dolgokat másképpen.

De mit csinálunk? Panaszkodunk a dolgok miatt és leragadunk a múltnál ahelyett, hogy kitárnánk az elménket azzal a ténnyel kapcsolatban, hogy a dolgok előremozdultak.

Ez az, ami frusztrál engem, amikor ezt kívülről látom. Ez nem rakétatudomány.”

 

Andrew

 

2014. május 27.