Get Adobe Flash player

Hírek: WRC Promoter - Tervben a kínai és japán futam

 

Tervben a kínai és japán futam

A rali világbajnokság 2010 után először térhet vissza a távol-keletre, miután úgy tűnik, Kína jövőre futamot rendezhet a sorozat keretein belül.

Az öt évvel ezelőtt megrendezett Japán Rally volt az utolsó alkalom, amikor a világbajnokság Ázsiába látogatott, de a WRC Promoter részéről Oliver Ciesla bizakodó, hogy ez 2016-ban ismét megtörténhet egy olyan eseménnyel, amit Pekingtől nyolcvan kilométerre északra tartanának. Egy japán futam a rá következő szezonban kerülhetne be a versenynaptárba.

„Kína az egyik célunk, és nagyon sokat befektetést végeztünk, hogy ez megtörténhessen” – nyilatkozta Ciesla a Motorsport News-nak. „Amit eddig elértünk, az az, hogy látjuk, a sportszövetség elég felkészült, hogy 2016-ban rali világbajnoki futama legyen. Van egy helyszín 60 vagy 80 kilométerre észak, észak-keletre Pekingtől. Támogatjuk a szövetséget, hogy kereskedelmileg életképessé tehessék ezt. A célunk az idénre, hogy egy kandidáló versenyt csináljunk, ami lehetővé teszi számunkra, hogy javasoljuk azt a 2016-os versenynaptárba. Egy ambiciózus időkeret ez, de ez az egyik prioritásunk.”

A tervek szerint egy vegyes felületű viadalt tartanának Kínában, a világ legnépesebb országában, ahol a rali világbajnokság keretein belül eddig egy versenyt rendeztek. Az 1999-es futam a toyotás Didier Auriol sikerével fejeződött be.

 

Japán is visszatérhet

Ciesla hozzátette azt is, hogy a Toyota rali világbajnoksághoz történő 2017-es csatlakozásának bejelentését követően a Japán Rally visszatérésének is megnövekedtek az esélyei.

„Kapcsolatban vagyunk Japánnal, és miután a Toyota csatlakozik hozzánk, egy japán forduló nagyon attraktív lett, abszolút a radarunkon van” – mondta el a világbajnokság promóterének első embere. „A legkorábbi időpont ennek bekövetkezésére az, amikor a Toyota újra a fedélzeten lesz, ez ad értelmet a visszatérésnek. A japán rali világbajnoki futam 2017-re vagy 2018-ra valószínű.

Erre az eseményre azonban a fő szigeten, Honsun kerülne sor, nem pedig Hokkaidón, ahol Obihiro, valamint Sapporo adott otthont a viadalnak korábban.

„Toyoda elnök úr szeretné, ha az esemény a Toyota bázisához közel rajtolna el” – nyilatkozta az Autosport magazin egy forrása. „Ez azonban nehéz dolog, mivel Tokióhoz közel nincsenek elég jó murvás szakaszok, a bajnokság viszont nem szeretne újabb aszfaltos versenyt. Visszatérni oda, ahol korábban voltunk, nem igazán lehetséges, túl messze van Japán központjától, az autópiac túl kicsi, nincs elég ember, még Sapporóban sem.”

 

Andrew

 

2015. március 15.