Get Adobe Flash player

Hírek: WRC Promoter - Visszatérhet Írország a világbajnokságba?

 

Visszatérhet Írország a világbajnokságba?

A rali világbajnokság versenynaptára jelentős átalakításon eshet keresztül 2016-ban, amivel a Circuit of Ireland esélyei egyre jobbak arra, hogy visszatérhessen a sorozat vérkeringésébe.

Ugyan a futamok nagy része változatlan maradhat a következő szezonban, nagy a valószínűsége az üresedének, ami lehetőséget teremtene a jelenleg az Európa-bajnokságba tartozó futamnak, hogy 2007 és 2009 után ismét a világbajnoki futamként fusson.

A Circuit of Ireland jelentős miniszteri és gazdasági támogatást élvez az észak-ír kormányzat részéről, ami várhatóan jövőre is így lesz, ez pedig lehetőség ad a beugrásra, amennyiben lenne egy hely a versenynaptárban.

Kevésbé valószínű, hogy Kína és Abu Dhabi – a másik két ország, melyről szó esett már – világbajnoki fordulót rendezne 2016-ban, de a sorozat jelenlegi versenyeivel is vannak problémák. Az argentin versenyt még mindig vizsgálja a sportág vezető testülete, miután az áprilisi futamon súlyos problémák merültek fel a nézői biztonsággal kapcsolatban. A Szardínia Rally nemrég kapott kritikákat a hosszú útvonala miatt, ugyanakkor a viadal szervezői világosan kijelentették, hogy nincs szándékukban eltérni attól az endurance formátumtól, amit a korábbiakban felállítottak, ugyanakkor arra is rámutattak, az, hogy szerepelnek a WRC Promoter által az év korábbi részében kiadott, kilenc futamot tartalmazó listán, megerősíti, hogy futamuk jövőre is a sorozat része lesz.

Az FIA rali bizottságának elnöke, Carlos Barbosa felhívta rá a figyelmet, hogy nem ez a helyzet az olasz viadallal kapcsolatban. „Amit a promóter tett ezzel a kilences listával, azzal kapcsoltban arról van szó, hogy ez az a kilenc verseny, amivel televíziós megállapodásuk van” – mondta Barbosa. „Ez nem a versenynaptár helyeiről szól, arról az FIA dönthet csupán.”

A sorozatba visszatérő Tour de Corse jövője az októberi viadalon túl szintén tisztázatlan. Az idei versenyre a francia szövetség, az FFSA nyújt komoly támogatást, amiről azt mondják, fenntarthatatlan. A kérdés ebben az esetben az tehát, hogy Korzika elő tudja-e teremteni a szükséges pénzt ahhoz, hogy 2016-ban is a világbajnokság része legyen, ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy a sorozat promótere azokat a versenyeket preferálja, amik a szigetekkel szemben a kontinensen vannak.

A Citroen pilótája, Kris Meeke úgy véli, Írország ideális helyszíne lenne a rali világbajnokságnak. „A ralisport nagyon népszerű Írországban, mindenki tudja, mi az, és abszolút hihetetlen lenne, ha visszatérne a világbajnokság ide ismét. Nem csak a sportág népszerűségéről van azonban csak szó, hanem az utak kihívásairól is; lehet, hogy elfogult vagyok, de igazán elképesztő szakaszok ezek.”

A WRC Promoter részéről Oliver Ciesla azt mondta, Írországgal kapcsolatban jelenleg fennáll egy elméleti kérdés. „Amikor az egyik rendező konkrét javaslatot terjeszt elő a rali világbajnokság bizottsága és a promóter felé, megnézzük, hogy ez valami olyan, ami ad-e értéket a versenynaptárhoz” – magyarázta a promóter első embere. „Szükségünk van egy újabb aszfaltos versenyre Európában? Ez a kérdés. Nincs itt az ideje a versenynaptáron spekulálni.”

A brit rali világbajnoki forduló a közelmúltban biztosította be a helyét a kalendárban, miután befejezték a tárgyalásokat a wales-i kormányzattal, ugyanakkor Ciesla azon a véleményen van, hogy ez nem befolyásolja az ír futam esélyeit. „Mindkettő nagyszerű verseny, és tudjuk, hogy a ralisport az ír emberek génjeiben van. Sosem mondanánk azt, hogy soha nem lesz mindkét futam a versenynaptárban.”

Bobby Willis, a Circuit of Ireland szervezőbizottságának tagja ugyanakkor nem gondolkozik egyelőre azon, hogy futama ismét a világbajnokság része legyen. „Az bizonyos, hogy az emberek megkérdezik, mi is a helyzet” – mondta el Willis az Ypres Rally-n. „Nem igazán szeretnék kommentálni jelenleg semmit, ez nem az én dolgom. Minden lehetséges azzal kapcsolatban, hogy a Circuit egy több országot érintő verseny lenne, mint a hajdani Ír Rally. Itt vagyok Ypres-ben, hogy a Circuit of Ireland Európa-bajnoki futamon dolgozzak, ez pedig teljesen rossz alkalom, hogy bármit is kommentáljak. Hipotetikusan nézve a Köztársaság egy fantasztikus terület egy világbajnoki futam számára, de a támogatás egy nehéz dolog délen és északon is. Úgy gondolom, van néhány szép régi szakasz délen, de azok nagyon gyorsak is. És ami azt illeti, hogy Írországban egy murvás világbajnoki futam fusson, úgy gondolom, van lehetőség mindenre, de természetesen nem tudok semmit a murvás ralizásról a határ déli oldalán. Minden, amit mondhatok, nagyon örülök, hogy a versenyem a rali Európa-bajnokság része.”

 

Andrew

 

2015. július 1.