Get Adobe Flash player

Hírek: WRC Promoter - A kínai kandidáló verseny

 

A kínai kandidáló verseny

Egy Kínában megrendezésre kerülő rali világbajnoki futamra nagy az óhaj, a világ legnépesebb országának 2016-os versenynaptárba kerülését az a tény is segíti, hogy valóságos kandidáló esemény nélkül jelent meg a viadal az előzetes kalendárban.

Mindez meglepetésként ért sokakat, hiszen az FIA rali világbajnokságra vonatkozó sportszabályzata által felállított elvárások nyilvánvalóan nem teljesültek. A szabályzat a következőket mondja ki:

„5.1 Kandidáló versenyek

Azért, hogy egy versenyt rali világbajnoki futamként lehessen fontolóra venni, a következőkre kell tekintettel lenni. … A meglévő versenynek egy regionális rali versenynaptárban kell szerepelnie, hogy rali világbajnoki kandidáló verseny lehessen. … A kandidáló versenynek az FIA megfigyelése alatt kell futnia. … A kandidáló versenyen a rali világbajnokság szabályait kell követnie, amennyiben az ésszerűen lehetséges.”

Az augusztusban megrendezett Huairou Rally a kínai bajnokság része volt csak, nem pedig egy, az FIA égisze alatt futó regionális sorozaté. A mostanság szárnyra kelt pletykák szerint az FIA ezt a szabályt idejétmúltnak tartja, a szervezet általános jogainak pedig tárgya az, hogy eltekintsen a szabályzattól. A történések mellett szól az FIA szempontjából, hogy a francia futam esetében is kivételt tettek, és nem tartották fontosnak a Tour de Corse-ot kandidáló versenyként kezelni, holott ez váltotta az elzászi helyszínt.

Kínában egyébként egy olyan versenyt rendeznek, ami beleszámít egy regionális sorozatba, az azonban ezerötszáz kilométerre van a Huairou Rally helyszínétől és az ország fővárosától, Pekingtől.

 

Nem tudni, mikor lesz döntés

A rali világbajnokság csapatai a 2016-os versenynaptárral kapcsolatban a sötétben tapogatóznak még mindig, holott kevesebb, mint három hónap van hátra a hagyományos idénynyitóig, a Monte-Carlo Rallye-ig.

A Motorsport Világtanács szeptember egy tizennégy futamból álló listát adott ki, az eseményekhez azonban nem csatoltak dátumokat. A csapatok továbbra is ellene vannak a kiterjesztett kalendárnak, mivel Kína belépésével egy fordulóval több lenne jövőre, mint a legutóbbi esztendőkben.

Az FIA kinyilvánította, hogy Monte-Carlo és Franciaország nem írta alá még a WRC Pomoterrel a jövő évre vonatkozó kereskedelmi szerződést, ami annak a feltétele, hogy a végleges kalendárban is helyük legyen. A versenynaptár szerint Monte-Carlo nyitja a sorozatot jövőre is, de a verseny rendezői hajthatatlanok, kitartanak amellett, hogy a tárgyalások a határidőig el is fognak húzódni.

A francia futam, a Tour de Corse szervezői várhatóan hamarosan megállapodnak a promóterrel, ez fogja biztosítani helyüket a jövő éves versenynaptárban. A korzikaiak azonban szeretnék megtartani az októberi időpontot, nem úgy a másik oldal, akik átennék a viadalt áprilisra.

A Katalán Rally hasonló helyzetben van – volt olyan, hogy korábban a francia és a spanyol verseny is tavasszal futott –, az ottani szervezők is el szeretnék kerülni, hogy fél éven belül két futamot tartsanak, azaz a 2015-ös októberi esemény után a jövő év elején legyen a megmérettetés.

„Szimpatizálunk azzal, amit a WRC Promoter próbál csinálni, ez nem egy egyszerű feladat, viszont tudnunk kellene, merrefelé megyünk jövő évben” – mondta el az Autosportnak az egyik verseny promótere.

A promóteri megállapodás határideje november 30., Kínával kapcsolatban azonban nincs ilyen dátum. Ami Monte-Carlót és Franciaországot illeti, csaknem biztos, hogy meg fog születni a megállapodás, Kínára vonatkozóan azonban az FIA csak a következő megjegyzést tette: „Bízunk benne, hogy a verseny a tervek szerint megrendezésre kerül. Természetesen figyelni fogjuk a helyzetet.”

A kínai futamról, melynek szeptemberre vagy októberre próbálnak helyet szorítani, eddig semmilyen bejelentés nem látott napvilágot, nevezetesen hogy a hatalmas ország melyik részén kerülne megrendezésre, milyen talajtípuson futna és hogy milyen kivételezéseket tennének a meglévő szabályokat tekintve, hogy a futam létrejöhessen. Mindezen dolgokon múlik az, hogy a 2016-os rali világbajnoki versenynaptár tizenhárom vagy tizennégy futamot foglal majd magába.

A sorozat gyári csapatai számára nagyon fontos a kínai piac, ugyanakkor a tizenhárom futamot szeretnék, a plusz egy elmondásuk szerint túlzott költségeket róna rájuk. Ezzel kapcsolatban a WRC Radio munkatársa, Colin Clark egy bejegyzést osztott meg, mely szerint 2017-ben Jordánia, Abu Dhabi, Új-Zéland és talán Dél-Korea is versenyt szeretne rendezni. Így már közel járunk a húsz viadalhoz, amivel kapcsolatban Clark a következőket megjegyzést tette csak: „Érdekes lehet!”.

 

Andrew

 

2015. november 3.