Get Adobe Flash player

Hírek: Toyota Yaris WRC - Korlátozottak pilótafronton a Toyota lehetőségei

 

Korlátozottak pilótafronton a Toyota lehetőségei

Tommi Makinen elismerte, csapata, a Toyota lehetőségei korlátozottak arra vonatkozóan, hogy a 2017-es szezonra vezető pilótát igazoljanak, miután hosszas huzavonát követően kiderült, kiszemeltjük, Kris Meeke a Citroennél marad.

A Yaris WRC jövő évi tesztelési feladatait négyszeres világbajnokként nagy valószínűséggel ő maga, valamint honfitársai, Mikko Hirvonen és Juho Hanninen fogják végezni. Az értesülések szerint Thierry Neuville és Mads Ostberg lesznek azok a következő szezon végén, akiket a jelenlegi mezőnyből leigazolhat a japán gyártó a 2017-es visszatérésére. „Igaz, hogy nincs sok pilóta, és Neuville lehet az egyetlen, aki szerződés nélkül lesz. Figyelmesen kell most néznünk a dolgokat” – nyilatkozta Makinen az Autosport magazinnak.

A finn szakvezető elismerte, az az út is nyitott, hogy fiatal versenyzőkre helyezik a hangsúlyt. Makinen jegyzetfüzetében ott van a Toyota Motorsport GmbH által korábban leigazolt Daiki Ara és Takamoto Katsuta neve is. Előbbi versenyző 21 éves, és a kétszeres N csoportos világbajnok Toshi Arai fia, a másik, 22 esztendős pilóta pedig a hatszoros japán bajnok Norihiko Katsuta csemetéje. „Amit most tennünk kell, hogy a teljes képet nézzük a pilóták szempontjából és eldöntjük, mi a célunk – mi a számunkra szükséges fiatal versenyzők és a tapasztalt pilóták százalékos aránya” – mondta Makinen. „Szükségünk van tapasztalatra, ugyanakkor lehet, hogy jobb, ha a jövőre koncentrálunk.”

Makinen hozzátette, megérti Meeke elhatározását is. „Természetesen nagyon-nagyon szerettük volna Kris-t a csapatunk részeként látni. Megértem a döntését és a nézőpontját. Elég világos, hogy a mi saját termékünk nincs még készen – márciusban kezdjük el a tesztprogramot. A Citroen egy programot tudott kínálni 2016-ra és folytatja a 2017-es autó fejlesztését. Mivel magam is pilóta voltam, teljes mértékben megértem a döntést, ez azonban a mi helyzetünk, nem tudunk semmit sem tenni.”

Makinen egy másik, az MTV Sportnak adott interjúban is elismerte, hogy egyeztettek Meeke-vel egy szerződésről. „Tárgyaltunk a csapatunk lehetséges jövőjéről” – mondta Toyota GAZOO Racing vezetője. „A legnagyobb probléma az a tény volt Kris számára, hogy nincs olyan termékünk, amivel jövőre versenyezni tudna. A Citroen egy jó programot kínált számára a következő évre. Egy pilóta számára nagyon fontos, hogy vezethessen mindig. Nekünk nincs egy tesztprogramunk a következő szezonra. Kris egy nagyon kedves srác, minden bizonnyal jó lett volna a csaptunk számára.”

 

Andrew

 

2015. december 21.