Get Adobe Flash player

Hírek: Toyota Yaris WRC - Alonsóé lenne a Toyota negyedik autója?

 

Alonsóé lenne a Toyota negyedik autója?

Másfél év után visszatér a rali világbajnokság vérkeringésébe Juho Hanninen, aki Toyota Yaris WRC-vel áll rajthoz a Szardínia Rally-n azzal a céllal, hogy segítse az autó továbbfejlesztését.

A korábbi IRC, SWRC, valamint Európa-bajnok finn versenyző részt vett a Yaris WRC fejlesztésében, majd miután a japán gyártó csatlakozott 2017-ben a világbajnoksághoz, egy szezont futott is a kocsival, kilencedikként fejezte be az évet. Hanninen azóta is a Toyota GAZOO Racing tagja a teszt- és fejlesztési pilóta szerepét betöltve.

„Ez egy esély Juho számára, hogy éles maradjon a versenyeket illetően, miközben folyamatosan dolgozik a Yaris WRC fejlesztésén” – mondta el Tommi Makinen csapatvezető a Szardínia Rally nevezési listájának nyilvánosságra kerülésekor.

A szerepeltetés egyfajta köszönetnyilvánításnak is tűnt elsőre, Hanninen szavaiból azonban kitűnt, hogy többről van szó. „Van egy tesztterületünk Finnországban, alapvetően azonban Finnországra és Svédországra tudsz ott bármit is csinálni” – mondta a pilóta. „Beszéltünk egy kicsit erről a gondolatról velem kapcsolatban, hogy vegyek részt egy versenyen és hogy Szardínia jó lenne, az pedig igazán szép dolog, hogy össze tudtuk ezt hozni.

Nem az első vagy az utolsó alkalom, hogy ez történik, amikor a tesztnapok eléggé korlátozottak. Elég nehéz az, hogy egy tesztnap jut csak minden versenyzőre, nehéz bármit is csinálni a jövőre nézve és fejlesztéseket tenni a forró versenyekre, mint amilyen ez is.”

Hanninen 2017-ben vett részt utoljára a szardíniai megmérettetésen, akkor hatodik helyen zárt a Toyotával. „Meglátjuk. Ésszerű vezetésen kell gondolkodnom” – válaszolta arra a kérdésre, hogy mik az elvárásai a versennyel kapcsolatban. „Nem sok pilótának van meg az esélye, hogy egy jelenlegi World Rally Car-t vezessen az eredmény tekintetében mindenféle nyomás nélkül. Amennyiben ily módon kezelem, úgy hiszem, jó lesz.”

Hanninen Yaris WRC-je – mint ahogyan Marcus Grönholmé is így szerepelt a Svéd Rally-n – a Tommi Makinen Racing, nem pedig a Toyota GAZOO Racing színeiben áll rajthoz, az autót azonban a három gyári autóval együtt fogja szervizelni a csapat.


Cáfolták az Alonsóval kapcsolatos pletykát

A Toyota egyúttal elhessegette azt a híresztelést, miszerint a korábbi Forma-1-es pilóta, a Le Mans-i 24 Órás versenyt velük megnyerő Fernando Alonso a Yaris WRC-vel mutatkozna be a rali világbajnokságon az októberi Katalán Rally-n.

A közösségi médiákban megjelent spekulációk ellenére a negyedik Toyota volánja mögé Takamoto Katsuta ülhet majd Spanyolországban, nem pedig Alonso. A saloui esemény a Toyota juniorversenyzőjének naptárában már korábban is szerepelt, a csapat sportigazgatója, Kaj Lindström pedig elmondta, ez nem változott, ugyanakkor a japán pilóta a spanyol futam előtt akár a németen vagy a briten is részt vehet a World Rally Car-ral. Alonso nem az első híres Forma-1-es versenyző, akinek a nevét összekapcsolják az alakulattal, a tavalyi spekuláció azonban, miszerint Kimi Raikkonen Toyotát fog vezetni egy futamon, a mai napig nem következett be.

„Úgy gondolom, az Alonso sztori csak egy újabb erős pletyka, mint ahogyan a Kimivel kapcsolatos is az volt korábban” – magyarázta Lindström. „Opciónk van Takamotóval néhány versenyre, kivéve Törökországot, mivel az elég trükkös logisztikai szempontból. Amennyiben azonban egy negyedik autót is használunk Spanyolországban, úgy gondolom, az az ő részére lesz, nem Alonsónak.”

Katsuta a fejlődését szolgálóan két finn versenyen, egy havason és egy murváson állt rajthoz eddig idén a Yaris WRC-vel, és mindkettőt megnyerte, de lehetséges, hogy az Ypres Rally Masters-en is részt vesz június végén.


Andrew

 

2019. június 13.